Zamieszczone przez sebastian7905
Zmiana głośników tył!!!!
Zwiń
X
-
Nie wiem co miałeś wcześniej. Jeśli chcesz suba i osobny wzmak to bym zostawił w miejscach seryjnych, żeby coś tam wysokie tony zapodawało. A jeśli chcesz lepszy dźwięk poprostu, bez przegięcia z basem, to bym chyba został też w linii helixów i w półkę wpakował takie coś 6x9:
Ja kiedyś miałem w półce w seicento 6x9 ale pionnery i powiem, że nawet nieźle taka konstrukcja daje radę. Do poprawy fabryki wystarczy
Komentarz
-
-
marek1120, nie wiem jak jest w liftbacku w OI:
"tył hatchback - 130 mm,
tył kombi - 4"x6" (102 x 152 mm)"
Nie wiem czy to prawda, bo ja miałem kombi i rzeczywiście tam było tylko miejsce na szmelc 4x6, jeśli tak jest Lifbacku to nie ma co sobie głowy zawracać w ogóle, a jeśli jest miejsce na 130 mm od spodu jest otwarta przestrzeń (w co wątpie) to coś takiego, żeby nie pierdziało:
ale szczerze to i tak nie zagra idealnie, ja bym nie oszczędzał półki tylko zainwestował w 6x9 jak to ma jakoś grać i mieć dynamikę dobrą, a nie tylko nie pierdzieć.
p.s. warto zoorientować się jaka głebokość wejdzie w miejsca fabryczne, jak już jesteś uparty na nie.
Komentarz
-
-
odłącz, nie będą psuły bo psują muzykę już przez samo to że grają :diabelski_usmiech . jak idziesz na koncert to siadasz/stoisz tyłem do sceny?Zamieszczone przez marek1120Adamu!!Do grania.Ale tak poważnie to troche charczą nie za mocno ale charczą oraz psują cały dzwiek.Razem z tymi co mam w przednich drzwiach
Komentarz
-
-
sale koncertowe są specjalnie konstruowane do takiego grania a dźwięk w przestrzeni robi dużą różnice jak się nie ma suba.Zamieszczone przez Adamujak idziesz na koncert to siadasz/stoisz tyłem do sceny
marek1120
Ewentualnie proponuje wygłuszyć przód i podłączyć pod wzmacniacz ;] na tył możesz wrzucić właśnie coś z Helixa lub Pioniera aby uzupełniał całość
Było O1 1.6
Jest Toledo VR5

Komentarz
-
-
Chodzi o to ze dźwięk będzie otaczał pasażerów jak w kinie żaden odgłos nie umknie dla ucha Testowałem więc wiem jak jest i z subem i bez.Zamieszczone przez Adamuczy mógłbyś to rozwinąć?
jeszcze dodam ze dużo zależy od tego co kolega marek1120, chce konkretnie uzyskać 8)
A jeśli chodzi o sale koncertowe to tam zazwyczaj nie ma nagłośnienia tylko sama architektura rozprasza dźwięk tak aby dotarł do każdego słuchacza.Było O1 1.6
Jest Toledo VR5

Komentarz
-
-
tylko do tego potrzeba procesora dekodującego dźwięk wielokanałowy.Zamieszczone przez PanX89Chodzi o to ze dźwięk będzie otaczał pasażerów jak w kinie
naprawdę różnie to bywa, choć przeważnie jest nagłośnione.Zamieszczone przez PanX89A jeśli chodzi o sale koncertowe to tam zazwyczaj nie ma nagłośnienia tylko sama architektura rozprasza dźwięk tak aby dotarł do każdego słuchacza.
pytanie czy budujemy kino w aucie czy mini salę koncertową. nie wiem jak inni forumowicze ale ja kiedy prowadzę auto to filmów nie oglądam :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
owszem jeśli chcemy uzyskać inny dźwięk z każdego poszczególnego głośnika to najczęściej jest w filmach kiedy coś dzieje się z tyłu procesor musi przetworzyć to tak aby ten dźwięk zaatakował nas z dobrej strony a przy muzyce to będzie niepotrzebne.Zamieszczone przez Adamutylko do tego potrzeba procesora dekodującego dźwięk wielokanałowy.
Takich wariatów lepiej unikać :szeroki_usmiechZamieszczone przez Adamunie wiem jak inni forumowicze ale ja kiedy prowadzę auto to filmów nie oglądamByło O1 1.6
Jest Toledo VR5

Komentarz
-
-
to w takim razie jak poznam gdzie stoi wokalista a gdzie znajduje sie akompaniujący mu muzyk na fortepianie czy kontrabasie?, co wtedy z głębią sceny np perkusja przeważnie stoi na końcu za wokalistą.Zamieszczone przez PanX89owszem jeśli chcemy uzyskać inny dźwięk z każdego poszczególnego głośnika to najczęściej jest w filmach kiedy coś dzieje się z tyłu procesor musi przetworzyć to tak aby ten dźwięk zaatakował nas z dobrej strony a przy muzyce to będzie niepotrzebne.
Komentarz
-
-
po 1. na koncercie jest nagłośnienieZamieszczone przez Adamuto w takim razie jak poznam gdzie stoi wokalista a gdzie znajduje sie akompaniujący mu muzyk na fortepianie czy kontrabasie?, co wtedy z głębią sceny np perkusja przeważnie stoi na końcu za wokalistą.
po 2. nigdy nie stałem na scenie pomiędzy muzykami jak grali ;p
po 3. muzyki raczej w dolby digital nie nagrywają 8)
ale nad czym tu się kłócić skoro fakt faktem wszystko zależy od tego czego każdy oczekuje ;]Było O1 1.6
Jest Toledo VR5

Komentarz
-
-
można wiedzieć o czym wy gadacie? kolega pytał o zwykłe głośniki na tył do octavii, a nie o parametry filharmonii , zdaje się :roll:
Powtarzam do autora wątku -zainwestuj w przód - wygłuszenie, dobre głośniki, jak będzie za mało , daj suba na tył pod wzmaka, a jak jeszcze za mało góry z tyłu, to wtedy dołóż te denne owale, co tak bardzo pragniesz.
A najtańsze rozwiązanie - może nie wygórowane odbiorowo, ale wystarczające na polepszenie tyłu w całym zakresie częstotliwości - w półkę głośniki 6x9 i po temacie.
Komentarz
-
Komentarz